Consums i consells per a l’estalvi energètic en la llar

ah.pngorro casa

CUINA

Microones
fa servir molta menys energia que el forn convencional: utilitzar aquest petit aparell suposa un estalvi d’entre el 60 i el 70% d’energia, sempre que sigui un model amb etiquetatge energètic A.

Forn

Si cuines amb forn, evita obrir-ho mentre estigui encès, ja que la temperatura baixa uns 25 a 30 graus forçant al forn a fer servir més energia. Una altra bona idea és apagar el forn cinc minuts abans d’acabar de cuinar, ja que la calor residual farà que el menjar es faci igualment i aconseguirà que el forn consumeixi menys energia.
Cuina de gas o vitroceràmica.
Aprofita al màxim la calor procurant que els recipients siguin una mica més grans que les zones de cocció emprades per així no malgastar calor. Una altra forma d’estalviar energia és fer servir olles de pressió super ràpides, consumeixen menys energia i a més estalvien temps. Un altre consell és tapar les olles i paelles durant la cocció perquè el menjar es faci abans i consumir menys energia. Aprofita la calor residual de les cuines elèctriques.

Rentadora

Programa cicles curts de rentat i utilitza aigua freda o temperada. Amb l’eficàcia dels detergents actuals és suficient. Tingues en compte que el 90% del consum de la rentadora és per escalfar l’aigua i d’aqueta manera estalviaràs entre un 80 i un 92% d’energia. Un altre consell: utilitza la rentadora quan estigui plena i opta per models amb un etiquetatge de baix consum energètic, estalviaràs entre un 40 i un 70% d’energia.

Rentavaixelles

Rentar els plats a mà amb aigua calenta suposa un 40% més de consum que si utilitzes el rentavaixelles. Si necessites un de nou, els biotérmics, que compten amb dues preses independents d’aigua, permeten una reducció del 25% del temps de rentat i energia. Si fas servir el programa econòmic, l’estalvi és considerable. Igual que la rentadora, utilitza el rentavaixelles quan estigui ple.

Nevera i congelador

La nevera i el congelador és l’electrodomèstic que més energia consumeix de la cuina. En concret, el 18% de la factura de l’electricitat prové del seu ús. Situa la nevera i el congelador de forma adequada evitant els llocs on faci molta calor, descongela-ho periòdicament per evitar que es formin capes de gel que dificultin el seu funcionament, i mantingues la temperatura del termòstat en 5 graus per a la refrigeració i -18 per a la congelació.

Obre-ho només quan sigui necessari i el menor temps possible. Adquireix un ‘No frost’ i amb etiquetatge energètic A+ o A++. Evita introduir aliments calents i mantingues la teva nevera plena, però no a vessar. Gràcies a tot això, la nevera i el congelador a més de funcionar millor, també consumirà molta menys energia.

BANY

Calderes

La caldera d’aigua calenta és el segon gran consumidor d’energia de la llar: un 26% del consum total. L’opció més eficient són les bombes de calor elèctriques.

Aigua, millor freda

fes ervir l’aigua freda sempre que puguis i racionalitza el consum d’aigua. No deixis les aixetes obertes inútilment (per exemple, en l’afaitat o quan es raspallis les dents).Dutxa’t en lloc de banyar-te, estalviaràs gran quantitat d’aigua i molta energia (una dutxa consumeix quatre vegades menys aigua i energia que un banyera). Existeixen en el mercat capçals i reductors de cabal per col·locar en les aixetes, que ens ajuden a gastar la meitat d’aigua i d’energia.

Evita degotejos i fugides de les aixetes

El simple degoteig de l’aixeta del lavabo significa una pèrdua de 100 litres d’aigua al mes. Els reguladors de temperatura amb termòstat, sobretot per a la dutxa, poden estalviar entre un 4% i un 6% d’energia. Els sistemes de doble polsador o de descàrrega parcial per a la cisterna del vàter són també una bona opció para estalvia una gran quantitat d’aigua.

IL·LUMINACIÓ

La il·luminació és on majors percentatges d’estalvi podem aconseguir.
1. Per començar, aprofita sempre que puguis la llum natural.
2. Substitueix les bombetes incandescents per llums LEDs. Canvia primer les que més temps estan enceses. Per a un mateix nivell d’il·luminació, estalvien fins a un 80% d’energia i duren 10 vegades més. Si be el seu cost és major, els diners s’amortitzen molt ràpid en la factura de la llum. Al mercat hi ha una gran varietat de bombetes LEDs per tota classe de sistemes.
3. Si tens nens o et deixes les llums enceses amb freqüència, pot ser una bona idea que instal·lis un sistema detector de presència.
4. Col·loca tubs fluorescents T5 en aquelles habitacions on necessiti més llum i estigui encesa moltes hores, per exemple, en la cuina. els tubs LEDs són massa cars encara i ens costarà molt el retorn de l’inversió.

AÏLLAMENT

Els edificis en els quals vivim i treballem requereixen molta energia per escalfar-se a l’hivern i estar frescos a l’estiu. El seu aïllament tèrmic és fonamental per a l’eficiència energètica. Els sistemes de doble vidre o doble finestra redueixen gairebé a la meitat la pèrdua de calor pel que fa als tancaments senzill. Petites millores en l’aïllament poden comportar estalvis energètics i econòmics de fins a un 30% en calefacció i/o aire condicionat.
L’aïllament de portes i finestres pot representar entre un 10% i un 25% del teu compte d’energia per la calefacció de la teva llar o l’aire condicionat. Per tapar les escletxes i disminuir les infiltracions d’aire de portes i finestres, pots emprar mitjans senzills i barats com la silicona, la masilla o el rivet. Aïlla adequadament els tambors de les persianes. Utilitza làmines adhesives de material plàstic transparent per pegar-les a marcs i tancaments.

CALEFACCIÓ

Entre el 25% i el 30% de les nostres necessitats de calefacció són degudes a les pèrdues de calor que s’originen en les finestres. Un bon aïllament en la llar ens ajudarà a aprofitar al màxim la calefacció en els dies més freds, així com un bon sistema que sigui eficient i racionalitzi el consum, com els emissors tèrmics o radiadors. No cobreixis els radiadors i tingues en compte que per cada grau que augmentem la temperatura, s’incrementa el consum d’energia aproximadament en un 7%.
Un dels sistemes de calefacció més eficients és el sòl radiant. El seu ús comporta un estalvi d’energia important, no solament a causa que l’aigua que circula pels tubs del sòl té una temperatura inferior a la d’altres sistemes de radiadors, sinó pel fet que la calor es reparteix des del sòl, la qual cosa suposa una distribució més homogènia de la calor.
Fons consultades: IDAE, ITE i Twenergy.